top of page

Aktiv mestnih žena in deklet

Aktiv mestnih žena in deklet  - GORIČANKE smo prostovoljno žensko združenje na področju mesta. Delujemo v okviru Turističnega društva Nova Gorica. 

Z žensko energijo in veliko mero čustvene inteligence, predvsem pa s prostovoljnim delom plemenitimo ta prostor tako na področju dobrodelnosti kot pri ohranjanju kulturne dediščine.

Goričanke združujemo in delimo znanje in talente, ki jih posameznica prinese v skupino, ob misli na sočloveka in dobra dela. Tako se tkejo nove vezi skupnosti in vrednote, ki so vodilo pri našem delu. Vrednote se izražajo in prepletajo v naših dogodkih. Prvi poskusni začetki našega dela segajo v december 2012, ko smo pripravile peko piškotov za varovance Doma upokojencev Nova Gorica. Ob pokušnji piškotov smo pripravile tudi krajši kulturni program. Spomladi leta 2013 pa je bil ustanovljen Aktiv mestnih žena in deklet – Goričanke s predsednico Blanko Maraž. Vrednotam, ki oblikujejo naše delo, sledijo trije stalni dogodki:

- PLETENJE KITE ZA GORIŠKI MLAJ,

- VENČEK NA GROB VOJAKA,

- Z ODEJICO NAM BO TOPLEJE - POHOD Z LUČKAMI.

Stalni dogodki se prepletajo tudi s priložnostnimi. Med najbolj odmevne sodijo:700 PAROV COPATK, PRESNIC, DOBRODELNA AKCIJA S H&M.

Da smo dogodke uspešne izpeljale, so nam bile v veliko pomoč članice Medgeneracijskega centra Nova Gorica in članice Šole zdravja Nova Gorica. Ker s svojim delovanjem gradimo most med kulinariko, kulturo in turizmom, smo bile večkrat povabljene na razne dogodke po Sloveniji. Aktivno sodelujemo tudi pri projektih, ki jih organizira Turistično društvo Nova Gorica. Za pomemben prispevek k ohranjanju kulturne dediščine, povezovanju prebivalcev mesta in dobrodelnosti smo 9. septembra leta 2016 prejele Plaketo Mestne občine Nova Gorica.

mlaj.jpeg

GORIŠKI MLAJ 2023 
Pletenje kite

Visoko drevo, olupljeno do zelenega vrha, ovito z bršljanovo kito pa simbol svobode in bujne rasti ter čaščenje pomladnega cvetja in zelenja. Mlaj so postavljali že v obdobju poganstva. Od takrat je eden izmed trajnih simbolov naše narodne identitete.
To je še danes. Goriški muzej bdi nad pristnostjo obreda, prikazovanjem vseh tradicionalnih del in znanj, ki so potrebna, da se mlaj zavihti proti nebu.
To so znanja gozdarjev, sekačev, furmanov, ki s konjsko vprego pripeljejo jambor za mlaj v mesto, do krašenja in slavljenja, ki ga pripravljajo pridne roke navdušenih krajanov in meščanov.
Zato je mlaj tudi simbolna vez med podeželjem in mestom, spomin na čas, ko sta bili le ti tesno povezani. Aktiv mestnih žena in deklet Goričanke je za okrasitev mlaja spletel 50 m dolgo bršljanovo kito. V sodelovanju z meščankami in meščani Goričanke spletemo bršljanovo kito, s katero okrasimo mlaj. Furmanom, ki s konjsko vprego pripeljejo v mesto jambor za mlaj, v gumbnico pripnemo slovenski pušeljc. Zato je mlaj tudi simbolna vez med podeželjem in mestom, spomin na čas, ko sta bili le-ti tesno povezani.   

FLD_0644.jpg

Z ODEJICO NAM BO LEPŠE Lucijin pohod z lučkami

Pohod z lučkami« je rdeča nit dobrodelnega projekta in medgeneracijskega sodelovanja. 

Vsako leto izdelamo odejico s sporočilom. Štiri leta zaporedoma smo kot zaključno dejanje projekta izvedle pohod z lučkami po mestu na dan sv. Lucije, 13. decembra, na praznik luči.  Zbrana denarna sredstva so bila namenjena otrokom. 

- Leta 2017 smo obiskale šempetrsko porodnišnico ter odejico in copatke namenile dojenčku, ki se je rodil kot zadnji v letu. 

- Leta 2018 smo s pomočjo članic Medgeneracijskega centra Nova Gorica namesto odejice napletle 138 izdelkov: pokrival, šalov, rokavic in nogavic za ranljive skupine naše družbe.

- Leta 2019 nismo organizirale pohoda, ampak smo sodelovale na novinarski konferenci ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami v organizaciji MO Nova Gorica. Ob tej priložnosti smo odejico predale Materinskemu domu Solkan. 

- Leta 2020 so bile vse aktivnosti v mesecu decembru odpovedane zaradi pandemije.

- Leta 2021 smo na Trgu Evrope odejico predale Društvu slovenskih upokojencev za Goriško kot spodbuda in začetek čezmejnega sodelovanja. 

- Leta 2022 smo z odejico obdarile otroke Vrtca Nova Gorica.

Ob praznovanju 10-letnice, leta 2023, smo odejico podarile Mestni občini Nova Gorica.

copatke_edited.jpg

700 parov noninih copatk za 70 let Nove Gorice

Goričanke smo si Sv. Lucijo vzele za svojo zavetnico. Zato na ta dan delamo že peto leto dobra dela. Letos smo 13.decembra ob 9 uri predale porodnišnici Šempeter še zadnjih 100 parov copatk oz. 99 parov. Zadnji, sedemstoti par copatk pa smo skupaj z odejico "odejico dobrote" poklonile novorojenčku, ki se je zadnji rodil v letu 2017 v porodnišnici Šempeter pri Gorici. Tako smo zaključile projekt 700 parov noninih copatkov za novorojenčke v porodnišnici Šempeter ob 70 obletnici začetka grandje mesta Nova Gorica.

Na dan svetlobe smo ob 10,30. uri  otrokom pediatričnega oddelka brale pravljico Muca copatarica. Obiskal in obdaril jih je Maček Muri, kateri je prinesel otrokom copatke s sladkimi presenečenji.

bottom of page